Monday 13 January 2014

rudzu rupjmaize

ar ieraugu.
patiesībā triviāla pagatavošana. jānodrošinās TIKAI ar rudzu miltiem /šis aiziet visiem maniem draugiem/radiem ārzemēs, kuriem garšo rupjmaize, bet nopirkt nevar/.

vajadzēs:
rudzu miltus
siltu ūdeni
cukuru
šk. sāls

es kā amatieris gatavoju ieraugu (man sanāca jau pirmajā reizē un 3 dienu vietā uzrūga pa 2):

1. diena 50 g rudzu miltu + apm 50-60 ml silts ūdens => sajauc, kārtīgi samaisa (masa līdzīga pēc biezuma biezo pankūku mīklai).  pa virsu dvielītis, atstāj istabā (neliek ledusskapī).
-24h-
2. diena (tanī pat laikā) + 50 g rudzu miltu + apm 50-60 ml silts ūdens = piejauc, kārtīgi samaisa (masa tādā pat konsistencē)
-24h-
3. diena (tanī pat laikā) + 50 g rudzu miltu + apm 50-60 ml silts ūdens = piejauc, kārtīgi samaisa (masa tādā pat konsistencē)

ieraugs ir gatavs, kad sācis rūgt – masa palielinājusies apm 2x un ir pufīga, poraina (pēc neta sapratu, ka tas notiek no 2-5 dienām, jo tas ir atkarīgs kā no miltiem, tā temperatūras istabā).

man 3šās dienas vakarā (jaucu 2 vakarus) ieraugs jau riktīgi uzpūties un gatavoju mīklu:

ieraugu sajaucu ar 0,5 l siltu ūdeni
100-150 g (būs pasalda, bet garšīga) cukuru + 400 g rudzu miltu + šķipsniņu sāls
visu jaucu kopā un pēc vajadzības miltus pievienoju vēl (parasti ir > 400g) līdz masa ir ne gluži saturīga, bet arī ne pārāk šķidra (šāda mīkla jāliek veidnē un sanāk kieģelītis, savukārt pieļauju, ja pieliks vairāk miltu un masa būs saturīga pati par sevi, sanāks kukulītis – šo neesmu vēl mē ģinājusi, bet drīz ;).

mīklu atstāj uz 8-12h pārklātu ar dvielīti, istabas temperatūrā uzrūgt, tad liek cepties apm 200 gr. temp. 1h 15 min. (elektriskajai plītij ventilators no visām pusēm, uz beigām min. 15 tikai no apakšas pacepinu).

protams, mīklu var papildināt ar sēkliņām (ķimēnēm jau pirmkārt), auzu pārslām vai kas nu kuram patīk. man rupjmaize vislabāk garšo tieši tīrā veidā.

garšīgāku rupjmaizi jūs nenopirksiet!

3 comments:

  1. Izkatās interesanti! Labprāt pamēģinātu. Vai maizīte sanāk tāda blīva, vai mīksta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja taisa veidnes (kad mīkla nestāv kukulī, bet ir nedaudz plūstoša), tad sanāk poraina, mīksta kā īstam ķieģelītim jābūt. es vēl cīnos ar savu cepeškrāsni, jo man baigo garozu apcepina (biezu un cietu), kamēr vidus vēl nav gatavs. jāsaprot labākais režīms, lai gan citiem viss sanāk ar manu minēto.

      Delete
  2. super, šitais būs jāizprovē.

    ReplyDelete